top of page
Over het
Lowlander Project
Ons verhaal: van Highlander naar Lowlander

Onze naam is geen toeval. En wij dragen deze met trots. Het Lowlander Project laat zich inspireren door een school in de heuvels van het Appalachen gebergte in Tennessee, in de VS: The Highlander Folk School. Opgericht door Myles Horton in 1932, na een bezoek aan de ‘Folkeskole’ in Denemarken.

 

Hier werd hij geïnspireerd door de informele onderwijsvorm en door de manier waarop cultuur onderdeel was van het lesprogramma. Inmiddels is The Highlander een iconisch trainingsinstituut dat een centrale rol heeft gespeeld in de jaren ‘30 en ‘40 in het opleiden van het vakbondskader, en in de jaren ‘60 in het opleiden van leiders van de burgerrechtenbeweging.

Rosa Parks bij Highlander​

Kort voordat zij bewust bleef zitten in de bus, was Rosa Parks twee weken op Highlander. Voor het eerst bracht zij een week door in een gemeenschap van zwarte en witte Amerikanen. Zij zag dat haar toekomst ook anders kon zijn. Zij kreeg die week geen les in hoe je een busstaking moet leiden. Zij leerde haar eigen leiderschap te vinden en deze te vertalen in actie. 

HighlanderfolkschoolTNmarker.jpg
Lowlander is een initiatief van Sandra Ball en Job van den Assem
2022_BAF_LearningRetreat_Paretz_CFlamme_122_edited.jpg
Lowlander Project-38_edited.jpg

Wij zijn Job van den Assem en Sandra Ball. Met tientallen jaren ervaring in verschillende maatschappelijke bewegingen hebben we veel kennis opgebouwd over organizing en bewegingsopbouw.

Nu willen wij Nederland aan het organizen krijgen en zorgen dat zoveel mogelijk bewegingen, organisaties en mensen met organizing, bewegingsopbouw en leiderschap aan de slag gaan.

 

 

portret_edited.jpg

Lynn van Leerzem

Voorzitter

"De leukste manier om impact te maken is door samen met heel veel goed georganiseerde mensen aan het systeem te schudden"


 

Joyce van Heijningen lowres-3.jpg

Joyce van Heijningen

Penningmeester

"Het is eigenlijk heel simpel: vooruitgang vereist (een) beweging. Dus wie maatschappelijke verandering wil realiseren, zal een beweging moeten organiseren."
 

ILJA_01.jpg

Ilja Beudel

Secretaris

"Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan een betere en rechtvaardige wereld waarin er plek is voor iedereen. Het mooie aan organizing is dat iedereen kan meedoen en (persoonlijk) kan groeien terwijl je bijdraagt aan een betere wereld."
 

Het Lowlander Project bestuur
Waar kun je ons vinden?
bottom of page