OVER LOWLANDER

Van Highlander naar Lowlander

Onze naam is geen toeval. En wij dragen deze met trots. Het Lowlander Project laat zich inspireren door een school in de heuvels van het Appalachen gebergte in Tennessee, in de VS: The Highlander Folks School.
Opgericht door Myles Horton in 1932, na een bezoek aan de ‘Folkeskole’ in Denemarken.

 

Hier werd hij geïnspireerd door de informele onderwijsvorm en door de manier waarop cultuur onderdeel was van het lesprogramma. Inmiddels is The Highlander een iconisch trainingsinstituut dat een centrale rol heeft gespeeld in de jaren ‘30 en ‘40 in het opleiden van het vakbondskader, en in de jaren ‘60 in het opleiden van leiders van de burgerrechtenbeweging.

Rosa Parks bij Highlander​

Kort voordat zij bewust bleef zitten in de bus, was Rosa Parks een week op Highlander. Voor het eerst bracht zij een week door in een gemeenschap van zwarte en witte Amerikanen. Zij zag dat haar toekomst ook anders kon zijn. Zij kreeg die week geen les in hoe je een busstaking moet leiden. Zij leerde haar eigen leiderschap te vinden en deze te vertalen in actie. 

Lowlander is een initiatief van Sandra en Job

Wij zijn Job van den Assem en Sandra Ball. Met tientallen jaren ervaring in verschillende maatschappelijke bewegingen hebben we veel kennis opgebouwd over organizing en bewegingsopbouw.

Nu willen wij Nederland aan het organizen krijgen en zorgen dat zoveel mogelijk bewegingen, organisaties en mensen met organizing, bewegingsopbouw en leiderschap aan de slag gaan.

 

 

Wij beginnen klein, maar wij dromen ervan uiteindelijk een vaste locatie te hebben waar doorlopend activiteiten plaatsvinden. We willen uitgroeien tot hét kenniscentrum in de Benelux waar je terecht kan om strategieën voor organizing te leren. Een centrum met:  
 

  • Een rijk aanbod aan trainingen en workshops. 

  • Ruimte voor onderzoek, kennisopbouw en uitwisseling over maatschappelijke bewegingen. 

  • Verdiepingscursussen voor organizers. 

  • Een plek voor andere trainers, om hun aanbod te delen of uit te proberen.

  • Intervisiebijeenkomsten en inspiratiesessies voor leiders en een alumniprogramma.  

  • Een jaarlijkse Summerschool voor de beweging in Nederland en Europa.

Waar willen we naartoe groeien?