top of page

“Om echt meters te maken, kan je niet meer zonder organizing”

Bijgewerkt op: 14 feb. 2022

In gesprek met Alina Salomon van IVN Natuureducatie

Steeds meer maatschappelijke organisaties in Nederland hebben de behoefte aan bewegingsopbouw, maar: hoe doe je dat? De methodiek van organizing biedt veel mogelijkheden. Maar een goede organizer word je niet zomaar! Met hun organizing-opleiding helpen Job van den Assem en Sandra Ball mensen om organizing te integreren in hun werk. Eén van de oud-deelnemers is Alina Salomon, Projectleider bij IVN Nederland.

Wij, Iris en Madzy, spreken Alina online. Na een korte kennismaking vertelt ze hoe ze bij IVN terecht is gekomen:


Ik heb antropologie en ontwikkelingssamenwerking gestudeerd, en was daar heel tevreden mee, tot ik op een gegeven moment in Oeganda ging studeren. Ik raakte daar in gesprek met een boer die vertelde: ‘Mijn land is afgepakt, en dat komt allemaal door de CO2-compensatie van jullie vluchten’. Dit raakte me zo erg. Ik ben toen nog terug naar huis gevlogen en daarna gestopt met vliegen. Dit zorgde er ook voor dat ik mijn carrièrekeuze ging heroverwegen. Met ontwikkelingssamenwerking of als antropoloog werk je veel in het buitenland, en moet je dus veel vliegen, en dat wilde ik niet meer. Na een tussenjaar ben ik een master Klimaatwetenschappen gaan doen, gericht op communicatie en educatie. Zo ben ik bij IVN terecht gekomen. Hier richt ik me op duurzaamheids- en klimaateducatie, en werk ik al zeven jaar als projectleider mee aan landelijke campagnes. Ik bekijk altijd hoe zoveel mogelijk mensen, zowel vanuit onze eigen IVN-achterban als nieuwe mensen, mee kunnen doen.


Dat laatste klinkt al alsof daar organizing in verwerkt wordt! Hoe is IVN, en hoe ben jij persoonlijk, bij organizing betrokken geraakt?


IVN is nu zo’n drie jaar bezig met organizing. Een collega van me heeft aan Harvard een organizing-opleiding gevolgd, en raadde me aan om dat ook te gaan doen. Uiteindelijk ben ik toen niet bij Harvard, maar bij de organizing-opleiding van het Lowlander Project uitgekomen.


Voordat ik bij Lowlander terechtkwam had ik al wel wat ervaring met organizing. Ook binnen IVN, vanuit het het project ‘samen meer bereiken’. Hierin gebruiken we onder andere de toolbox ‘schep de zwerm’, waarin we veel organizing-elementen gebruiken. Het doel daarvan is om bij onze projecten een grotere groep vrijwilligers aan te spreken. Vanuit dit project had ik al wel eens gewerkt met een sneeuwvlok, en gekeken naar campagnepieken, maar dit bleef nog wat vaag en theoretisch. Bij Lowlander viel dit allemaal op zijn plaats. Inmiddels ben ik bij IVN degene geworden die steeds zegt ‘organizing is hiervoor een leuke methode’. Collega’s vragen me ook regelmatig hoe ze organizing binnen hun projecten kunnen toepassen.


Van welk onderdeel van de opleiding heb je het meeste geleerd?

Ik ging helemaal zonder verwachtingen de opleiding in. En ik heb er veel van geleerd, zoals dat storytelling dé manier is om een connectie met mensen te maken. Ook het idee van campagnepieken was leerzaam en gaf me houvast om strategischer te denken: wat is het einddoel, en hoe ga ik dat bereiken?


Maar wat er echt uitsprong was het bewust toepassen van coaching. Dit is iets wat ik nu concreet elke werkdag doe, en waar ik veel doelgerichter mee te werk ga. In mijn contact met collega’s en vrijwilligers ben ik nu meer bezig met écht luisteren, en met een doel en een specifieke vraag een gesprek ingaan. Daarnaast heb ik, doordat we tijdens de opleiding een dag lang bezig zijn geweest met storytelling, mijn eigen verhaal en drijfveren in mijn werk weer helder gekregen. Ik weet waar ik sta, ik snap waar het vandaan komt, en ik ken de koers. Ik heb een duidelijke drijfveer in mijn werk, en ben daardoor ook weer een inspiratie voor anderen.


Heel veel geleerd dus! Is er nog iets wat je wil meegeven aan iedereen die dit leest?


Ik denk dat iedereen aan organizing moet! Dat denk ik serieus. Voor het land waar ik in wil leven, en de toekomst die ik mijn kinderen gun. De opgave is te groot om de standaard aanpak aan te houden, want daar gaan we het niet mee redden. Om echt meters te maken, kan je niet meer zonder organizing.


Wil je meedoen met een organizingproject waar Alina bij betrokken is? Doe dan mee met deze twee trajecten van IVN:

Opleiding: Leiderschap & bewegingsopbouw

Zet jij je ook in voor een duurzaam en rechtvaardig Nederland en wil je nog meer impact maken met jouw campagnes en projecten? Klik dan hier en meld je aan voor de organizing-opleiding van het Lowlander Project.


Geschreven door Iris Donker

Interview door Iris Donker en Madzy Korte

Comments


bottom of page