top of page

Intervisiegroep: Organizing in social work.

Stel: je bent je schoenen kwijtgeraakt en loopt daarom al een tijdje blootsvoets. Iemand biedt je een voetenbad aan, omdat je blaren hebt op je voetzolen. Goed bedoeld, maar tegelijk misplaatst, omdat de blaren niet (alleen) vroegen om zorg, maar voorkómen hadden kunnen worden door tijdig aanbieden van goed schoeisel. Dakloosheid is voor mij, Mirjam van den Hoek, al jaren een frustrerend fenomeen, omdat de reactie op dakloosheid vaak vergelijkbaar is met het aanbieden van zo’n voetenbad.

Gedurende 15 jaar werken in de GGZ en Maatschappelijke Opvang sprak ik minstens 600 mensen die dakloos waren geraakt. Tijdens mijn studie Community Development aan de HU kreeg ik eindelijk de handvatten om dakloosheid te bestrijden in plaats van te managen. Dus startte ik in 2020 mijn eenmanszaak Studio Opkomst. Het fundament hiervoor is een aantal tegeltjeswijsheden, die mijn eigen levens- en werkervaring tekenen: 

  • Old ways won’t open new doors. 

  • The world is a dangerous place, not because of the evil, but because of those who look on and do nothing. (Einstein) 

  • Het ei van Columbus vind je bij mensen die in de nesten zitten. (Mirjam vd Hoek)

  • Whatever you do for me (them) but without me (them), is against me (them). (Ghandi) 

Kortom: power to the people. (Alinsky)


Inmiddels ben ik aanvoerder van een projectgroep die een wooncollectief realiseert voor acuut woningzoekenden, zodat zij direct, betaalbaar en bestendig kunnen wonen. Daarnaast ben ik coördinator bij Kamers met Aandacht, waarbij particulieren kamers verhuren aan jongeren die dakloos zijn of dreigen te raken. 


Ik doe dit met passie en plezier. Maar regelmatig ook zonder progressie. Ik voel me pionier in het toepassen van organizing in de complexe issues binnen het sociaal werk. Pionieren betekent geploeter met mislukte ‘pieken’, moeite met het uitbreiden en onderhouden van de sneeuwvlok, puzzelen over de goede strategie en tactiek en last but not least: weerstand bij eigen vakgenoten in het sociaal werk. 


Daarom onderzoek ik nu samen met Lowlander de mogelijkheid om verbinding te maken met andere organizende sociaal werkers.


Ben jij ook actief als organizer in het sociaal werk? Wil jij knelpunten in de samenleving ook bestrijden in plaats van managen? Heb je belangstelling voor een intervisiegroep, zodat we kennis van organizing beter kunnen delen en toepassen in ons werk? Wil je elkaar aanmoedigen bij het uitvoeren van onze campagnes en het bereiken van sociale verandering? Dan kom ik graag met je in contact! vdhoekmirjam@gmail.com 

Comments


bottom of page