top of page
Foto van schrijverJob van den Assem

Heel Nederland aan het organizen

Bijgewerkt op: 1 mrt. 2022

In gesprek met Rob van Hal van Amnesty International

Steeds meer maatschappelijke organisaties in Nederland hebben de behoefte aan bewegingsopbouw, maar: hoe doe je dat? De methodiek van organizing biedt veel mogelijkheden. Maar een goede organizer word je niet zomaar! Met hun organizing-opleiding helpen Job van den Assem en Sandra Ball mensen om organizing te integreren in hun werk. Eén van de oud-deelnemers is Rob van Hal, regiocoördinator bij Amnesty International.


Het is half november en rond lunchtijd hebben Iris en ik met Rob afgesproken, helaas vanwege de coronamaatregelen via Zoom. We maken kennis met elkaar en zijn benieuwd, wat doet Rob in zijn dagelijks werk en hoe is hij bij de organizing-opleiding terechtgekomen?


Als regiocoördinator is Rob verantwoordelijk voor het ondersteunen en aansturen van Amnesty's werkgroepen in Brabant en Limburg. Deze werkgroepen bestaan uit vrijwilligers. Dit werkt goed, maar Amnesty wil graag meer nieuwe en jonge mensen aan de organisatie binden en dat lukt niet goed via ledenwerving voor werkgroepen. Wat blijkt, door de organizing-methodiek toe te passen in campagnes ontstaan er nieuwe teams waar ook jongeren op afkomen! Omdat Rob de mogelijkheid kreeg om als (regionaal) organizer de Amnesty-campagne voor de vervolgde Poolse activisten op zich te nemen, startte hij in 2021 aan de organizing-opleiding van het Lowlander Project.


Belangrijke les: teruggaan naar je drijfveren en verbinding aangaan

We vragen naar Rob zijn ervaring met de opleiding, wat heeft hij geleerd, tot welke inzichten is hij gekomen? Hij denkt even na en vertelt: “Storytelling, hoe belangrijk passie is. Dat gaat veel verder dan de normale manier van werven die we bij Amnesty hebben, die vrij zakelijk is. Door storytelling doe je echt een persoonlijk appèl op iemand en vervolgens voel je de passie ook bij elkaar. Dat is voor de motivatie van jezelf en ook de groep echt heel belangrijk.”

Ook heeft hij veel geleerd van het teruggaan naar zijn "oer-motivatie": de reden dat Rob is gaan werken voor een organisatie die mensenrechten bevecht. Zo ervaart hij hoe belangrijk dat vormingsverhaal na al die jaren nog steeds voor hem is. Het onderzoeken van zijn drijfveren bracht hem weer dichter bij ‘het waarom’ van zijn dagelijks werk.


Waardevol inzicht: het nut van strategie

Een belangrijk inzicht was voor Rob het belang van strategie. Hij constateert dat in eerdere campagnes strategie een minder duidelijke rol speelde. Nu stelde hij frequent de vraag: “Hoe draagt wat wij als campagneteam doen daadwerkelijk bij aan het bereiken van het doel?” Verder komt Rob erachter dat er veel meer mogelijkheden zijn om actie te voeren en mensen te mobiliseren dan hij gewend was én dat je dit van tevoren al concreet kan uitwerken. Dit helpt ontzettend om tijdens de campagne de druk op te voeren en impact te hebben.

De gerichte en sturende vragen die Job hem stelde tijdens de individuele coachingsgesprekken, hielpen hem om tot dit inzicht te komen. Rob benoemt: “Je moet heel vrij denken. Dat loslaten van je conventies, dat heeft mij enorm geholpen, al vrij snel in de cursus.”


Andere rollen en verantwoordelijkheden

Hebben al deze lessen en inzichten van de organizing-opleiding impact gehad op Rob zijn werk als regiocoördinator, en hoe dan? Als organizer ben je meer gericht op leiderschapsontwikkeling en relatieopbouw met de vrijwilligers en werk je samen aan het bereiken van een concreet doel. Dit resulteert in een andere dynamiek en nieuwe rollen voor hem en de vrijwilligers. Rob vertelt: “Dat loslaten en stimuleren van mensen om andere leiders in de groep te vinden, dat is wel echt een succesfactor van organizing. Want hoe meer die leiders verantwoordelijkheid nemen, met dingen komen, deze organiseren en anderen stimuleren, hoe meer er ook gebeurt uiteraard.” Een korte stilte volgt, Rob voegt vervolgens toe: “En soms gaan er dingen mis, dat moet je ook accepteren en dat hoort erbij.”


Hoe nu verder?

Rob neemt organizing in elk geval mee in zijn dagelijks werk. Bij Amnesty speelt de vraag hoe ze organizing precies willen vormgeven binnen de organisatie. Eén ding is zeker, dit is nog maar het begin. Rob staat positief tegenover organizing: de hoeveelheid mensen die je door organizing in beweging brengt is enorm motiverend.


Zet jij je ook in voor een duurzaam en rechtvaardig Nederland en wil je nog meer impact maken met jouw campagnes en projecten? Klik dan hier en meld je aan voor de organizing-opleiding van het Lowlander Project.


Geschreven door: Madzy Korte

Comments


bottom of page