Opleiding: Leiderschap en Bewegingsopbouw

Een beweging begint soms met één meisje. Een meisje dat niet naar school gaat, maar op de stoep gaat zitten. Of in een bus, op een plek waar je niet mag zitten. Een vonk. Onzichtbare schoonmakers die zichtbaar worden, omdat ze de afvalbak als drukmiddel inzetten. Omdat ze een beetje respect willen. Een beweging ontstaat waar mensen verandering willen, samenkomen en zich organiseren. Samen een vuist maken. Daarover gaat deze opleiding.

 

Als mensen samenkomen, zijn we tot veel meer in staat dan we denken. Vrouwen veroverden  hun recht om te stemmen. Werknemers dwongen hogere lonen en veiliger werkomstandigheden af. De wapenwedloop had zijn langste tijd gehad toen honderdduizenden mensen de straat opgingen om zich te verzetten tegen nieuwe kernwapens. 

 

Maar hoe werken bewegingen en welke patronen volgen ze? En wat kun je hiervan leren voor je eigen werk? 

 

Maak je campagne “people powered”

Dat zijn de belangrijkste vragen waar we tijdens deze opleiding van 4 maanden op ingaan en die we samen zullen uitdiepen. In dit traject brengen we de kennis over bewegingsopbouw samen. In 6 opleidingsdagen maak je kennis met de verschillende puzzelstukjes die nodig zijn om mensen op de been te krijgen voor de verandering waar jij voor strijdt. Dit is waardevol voor iedere maatschappelijke organisatie die haar campagnes en projecten impactvoller en “people powered” wil maken. 

 

Tijdens deze opleiding ga je samen met andere deelnemers werken aan deze vragen: 

 • Hoe bouw je de maatschappelijke druk op die nodig is om verandering in gang te zetten?

 • Welke rol spelen verhalen, leiderschap, vrijwilligersorganisatie-structuren, campagnestrategieën en online en offline tactieken hierin?

De trainers

De opleiding Leiderschap en Bewegingsopbouw wordt gegeven door Sandra Ball en Job van den Assem. Twee ervaren organizers en trainers op het gebied van bewegingsopbouw. Daarnaast brengen we tussen opleidingsdagen meer kennis in huis met webinars gegeven door inspirerende bewegingsopbouw experts van over de hele wereld.

Over de opleiding

In de 6 opleidingsdagen staan we stil bij de verschillende organizing principes en versterken we het leren door: 

 • Je hoofd te vullen met inspirerende voorbeelden, briljante strategieën en verrassende tactieken van bewegingen uit alle tijden.

 • In gesprek te gaan met organizers van over de hele wereld die praktijkvoorbeelden kunnen geven van succesvolle bewegingsopbouw-campagnes.   

 • Jou de kans te bieden om alles wat geleerd is meteen te vertalen naar de praktijk, zodat het direct toepasbaar is voor de organisatie of beweging waarin je actief bent.

Wat levert de opleiding je op?
 • Een sterk organizing plan waarmee je direct aan de slag kan. 

 • Een organizing certificaat bij het succesvol doorlopen van de opleiding. 

 • Je wordt onderdeel van het Lowlander netwerk.  

 • Korting op het lidmaatschap van het internationale organizing netwerk “the Leading Change Network”.

Praktische informatie
 • Looptijd: 18 maart 2022 t/m 1 juli 2022

 • Deadline: aanmelden voor deze opleiding kan tot 18 februari.

 • Waar: Alle opleidingsdagen vinden plaats op een inspirerende locatie. (als de Corona maatregelen het toelaten).

 • Kosten: zijn afhankelijk van de grootte van de organisatie waar je voor werkt en lopen uiteen van 750 tot 2000 euro (inclusief catering en locatie en BTW). Ben je geen onderdeel van een organisatie of zijn de kosten niet haalbaar voor je? Neem dan contact met ons op via info@lowlanderproject.nl dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

 • Voor wie: De opleiding is het meest geschikt voor mensen die werken of actief zijn voor organisaties die zich inzetten voor een duurzaam en rechtvaardig Nederland, en die tijdens de opleiding met een concreet project of campagne aan de slag willen gaan.