top of page

Vóór Lowlander was ik vaak impulsief en begon ik gewoon, zonder veel structuur

Bijgewerkt op: 15 jun. 2023

Sher Ewo is voorzitter van het BIJ1-bestuur in Almere. De afdeling is twee jaar geleden opgezet; BIJ1 heeft momenteel twee zetels in de raad. Sher heeft de Lowlander-opleiding gevolgd met haar collega’s en veel andere partijgenoten uit allerlei steden. Vandaag vertelt ze wat de opleiding haar heeft gebracht.

Fotocredit: Richard Terborg

Om maar gelijk in Lowlander-stijl af te trappen: wat is jouw story of self, Sher?

‘Ik ben geboren in Suriname en ben met mijn vader naar Nederland gekomen toen ik negen maanden oud was. De ouders van mijn vader zijn geboren in de contractperiode van zijn oma. Mijn moeder is een nazaat van van tot slaaf gemaakte van een nog onbekende afkomst. Voor mij is het slavernijverleden en het koloniale spoor dus heel dichtbij en zichtbaar: ik ben daar een kind van, het werkt door in mij en in de wereld waarin ik leef.

Ik ben onderdeel van deze gemeenschap in een wereld waar velen nog steeds last ondervinden van institutioneel racisme.’

‘Ik heb geleerd om mijn story of self te vertellen en de kracht ervan te voelen, door mijn persoonlijke ervaring met het koloniale spoor. Zo kan ik verbinding maken met anderen, zonder me kwetsbaar te voelen.'

Waarom is organizing belangrijk in jouw werk voor BIJ1?

‘De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat organizing draait om macht. Als je verandering wilt realiseren, heb je mensen nodig. Met mensen vergaar je macht: hoe meer mensen je kunt bereiken, hoe groter je macht. Ik zet me in voor dekolonisatie en het bestrijden van institutioneel racisme, onderwerpen die nog te weinig begrip krijgen. We willen meer begrip creëren door kennis te delen via scholing, educatie en ervaringen. Door mijn eigen verhaal te delen wanneer ik met groepen werk, op podia sta of me in politieke kringen begeef, bouw ik aan grotere betrokkenheid.'


En wat heeft de Lowlander-opleiding je gebracht op dit gebied?

‘Lowlander heeft me geholpen om steviger fundamenten te leggen: ik denk nu beter na over de benodigdheden en zorg ervoor dat de mensen die al betrokken zijn goed verbonden blijven. Bij BIJ1 werken we met cirkels voor relatiebeheer. Vanuit deze cirkels kan ik nu veel effectiever mensen betrekken en enthousiasmeren om actief te worden en te blijven. Voorheen was ik vaak impulsief en begon ik gewoon, zonder veel structuur. Dankzij Lowlander heb ik geleerd om constructiever te bouwen, vanuit een solide structuur.’


Wat ben je anders gaan doen? Heb je iets geleerd wat je nu ‘als vanzelf’ toepast?

‘Ik heb geleerd om mijn story of self te vertellen en de kracht ervan te voelen, door mijn persoonlijke ervaring met het koloniale spoor. Zo kan ik verbinding maken met anderen, zonder me kwetsbaar te voelen. Ik deel met de ander datgene waar ik mijn kracht vandaan haal: mijn ouders. Wie mijn ouders zijn, maken wie ik ben. En daar ben ik trots op. Dus je kwetsbaarheid moet ook je kracht zijn om het te kunnen delen. Of, zoals Sandra het zei: deel een verhaal dat een litteken is, maar geen wond.’


En wat wil je nog graag leren?

‘Ik heb echt met veel plezier en bewondering naar de opbouw van de opleiding en trainingsdagen gekeken. Ik zou wel meer willen leren over hoe je dat ontwerpt. De structuur van de opleiding, de rust, de sfeer... Niemand werd vergeten, voor iedereen was er ruimte. De balans tussen zenden van kennis en de gecreëerde ruimte voor alle individuen en het oefenen met de kennis was echt heel goed. Het lijkt me mooi om zelf meer over die balans te leren.’

Comentários


bottom of page