top of page

De achtergrondactivist – eindredacteur Suus over haar werk voor Lowlander

Bijgewerkt op: 15 jun. 2023

Suus van de Kar is sinds het begin bij Lowlander betrokken als tekstschrijver en redacteur.


Suus kijkt toe hoe iemand al stiekem haar resultaat aan het bekijken is tijdens de boekpresentatie van Stickers plakken is niet genoeg. Fotocredit: Laura Ponchel

Wat doe je precies voor Lowlander? ‘Job en Sandra schrijven veel zelf, en ik snap ondertussen wat ze willen vertellen, herken hun specifieke ‘taalfoutjes’ en hun stem. Mijn taak is om de boel zó te redigeren dat hun verhaal ook helemaal duidelijk is voor anderen. Vanaf het begin redigeer ik de opleidingsboekjes, de nieuwsbrieven en de teksten voor op de website.’

En je werkte mee aan het eerste Lowlanderboek, Stickers plakken is niet genoeg. ‘Ja! Ik was net drie dagen zwanger toen Job en Sandra mij vroegen om mee te werken aan het boek. Ondanks het feit dat ik op dat moment natuurlijk ergens anders zat met mijn gedachten, zei ik meteen ja. In het jaar dat ik een kind maakte, hebben Job en Sandra een boek gemaakt. Dat was echt heel snel! De vaart waarmee we werkten, het enthousiasme van alle mensen die we hebben betrokken, en de gesprekken die we voerden – ik vond het echt geweldig om mee te maken. Nu hoorde ik de verhalen, de voorbereiding van campagnes, de wereld achter de schermen van acties. Dat bracht het ‘jargon’ dat ik uit de opleidingsteksten kende, tot leven. Overigens heb ik denk ik nog nooit meegewerkt aan een boek dat zó snel tot stand is gekomen. Petje af.’

Wat ‘heb’ jij met organizing? Beschouw je jezelf ook als organizer of activist? ‘Nou, als ik mezelf vergelijk met de mensen die de Lowlander-wereld bevolken, ben ik soms weleens bang dat ik niet activistisch genoeg ben… Maar dankzij Lowlander heb ik geleerd dat ‘de spelfouten eruit halen’ óók een activistische taak kan zijn. Ik maak de teksten beter, waardoor de boodschap duidelijker wordt. Ik zou zelf niet snel de barricaden opgaan, maar ben in mijn werk voor Lowlander wel bezig met zaken waar ik volledig achter sta. Mijn bijdrage komt vanuit mijn eigen talent: tekst en taal. Noem me een achtergrondactivist.’

En, heb je als achtergrondactivist veel opgestoken van je werk voor Lowlander?

‘Zeker. Ik vind de theorie achter organizing heel interessant. Zo heb ik dankzij Lowlander bijvoorbeeld geleerd hoe belangrijk het is om je tijd te nemen in de voorbereiding. Zelfs, of juist, als je alles tot in detail uitwerkt, kan je campagne toch spontaan en enthousiast overkomen. Organizing is voor mij echt een nieuwe, andere manier van dingen voor elkaar krijgen. Anders dan de manieren die ik kende: vergaderen, brainstormen, luisteren naar de baas… Organizers gaan er met hart en ziel voor en bouwen een professionele organisatie op om misstanden in de samenleving te veranderen. Overigens loop ik er soms tegenaan dat ik nog steeds niet in één zin kan uitleggen wat organizing precies is – maar daar is het boek voor! Als je dat doorleest, wordt het ineens allemaal heel duidelijk. En blijkt misschien ook dat je allang aan organizing deed, maar nog niet wist dat het een naam had.’

Comments


bottom of page