top of page

Organizing opleiding: okt t/m maart 2025

Neem deel aan de opleiding: Leiderschap & bewegingsopbouw. Deadline voor opgave: 11 september

 • Begint 9 okt.
 • Solidariteitsprijzen
 • Trainingslocaties: Utrecht e.o.

Beschikbare plekken


Waar gaan we het over hebben?

Samen heb je meer macht! Het is de eerste belangrijke les die we je meegeven bij onze opleiding. Historische omwentelingen zijn vaak het gevolg van mensen die zich verenigen. Denk maar aan vrouwen die zich verenigden voor hun stemrecht. Werknemers die samen hogere lonen en betere werkomstandigheden afdwongen. Honderdduizenden mensen die de straat opgingen om zich te verzetten tegen kernwapens, waarna de wapenwedloop zijn beste tijd wel had gehad. Of een voorbeeld van nu: als zich niet zóveel mensen steeds opnieuw zouden verenigen in demonstraties, zou het afschaffen van fossiele subsidies nooit zo hoog op de maatschappelijke agenda staan. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van bewegingen die spontaan lijken te ontstaan. Maar schijn bedriegt. Bewegingen zijn, meer dan we denken, goed georganiseerde groepen die vanuit een centrale strategie bouwen aan het leiderschap en de gemeenschappen die nodig zijn om gezamenlijke doelen te bereiken. Tijdens onze opleiding Leiderschap & Bewegingsopbouw ga je samen met andere organisaties op een zoektocht: wat kunnen we van bewegingen leren voor ons eigen werk? En wat is ervoor nodig om jouw organisatie ook als beweging te organiseren? In een traject van vijf maanden brengen we de kennis over bewegingsopbouw samen. Je maakt kennis met de principes van organizing, een werkwijze die je helpt om stap voor stap mensen op de been te krijgen voor de verandering waar jij voor strijdt. De kennis en vaardigheden die je meekrijgt zijn waardevol voor iedere maatschappelijke organisatie die haar campagnes en projecten sterker, effectiever en meer 'people powered' wil maken. In zes opleidingsdagen staan we stil bij de verschillende principes van organizing. We versterken het leerproces door: 1) Je hoofd te vullen met inspirerende voorbeelden, briljante strategieën en verrassende tactieken van bewegingen uit alle tijden. 2) Je de kans te bieden om alles wat je leert meteen te vertalen naar de praktijk, zodat het toepasbaar is voor de organisatie of beweging waarin je actief bent. 3) Je in contact te brengen met mensen van andere organisaties die met dezelfde vraagstukken zitten. Hieronder vind je een overzicht van alle onderwerpen die in de opleiding aan bod komen.


 • De trainers:
  Deze opleiding wordt gegeven door Sandra Ball en Job van den Assem, twee ervaren organizers en trainers op het gebied van campagnevoeren en bewegingsopbouw.
 • 6 opleidingsdagen:
  De basis van deze opleiding bestaat uit 6 face-to-face trainingsdagen. Alle dagen vinden plaats op vrijdag.
 • Groepswerk en begeleiding:
  Tussen de opleidingsdagen werk je in online sessies van 2 uur verder in kleinere groepjes aan jouw organizingplan. Verder heb je tussen iedere opleidingsdagen een coachingsgesprek van een uur met een van de trainers.
 • Coachingswebinar:
  Goed kunnen coachen is een essentiële vaardigheid van een organizer. Daarom organiseren we voor alle deelnemers na de eerste trainingsdag een webinar over het belang van coaching. We leren je welke stappen je zet om iemand goed te coachen en gaan gelijk aan de slag door elkaar te coachen.
 • Tijdsbesteding:
  Naast de 6 opleidingsdagen ben je ongeveer 4 uur per week kwijt aan deze opleiding. Wil je all the way gaan, dan hebben we oneindig veel meer verdiepingsmaterialen voor je :-).
Algemene vragen en antwoorden over de opleiding:
Stel een vraag over onze opleiding

Dank voor het stellen van je vraag. We komen er zo snel mogelijk bij je op terug

bottom of page