Introdag: Aan verandering bouw je samen! 

Ben je toe aan een volgende stap in je campagne, organisatie of project? En wil je (beter) leren werken volgens de principes van community organizing? Wil je weten wat de meerwaarde is van een campagne samen met je achterban voeren, in plaats van namens hen? Kom dan naar deze verdiepende introdag en breng community organizing in de praktijk?

Tijdens deze introdag ontwerp je samen met een groep deelnemers van verschillende organisaties een campagne of project, gebaseerd op community organizing. Je doorloopt de vijf stappen om tot een succesvolle ‘people powered’ campagne of project te komen. Aan het eind van de dag heb je jouw campagne een paar stappen verder gebracht en ga je geïnspireerd, en met concrete vervolgstappen, naar huis. Daarnaast heb je een nieuw netwerk van mensen die ook ‘people powered’ campagnes of projecten willen starten.

 

Community organizing, wat is dat?

Mensen die vanuit een gezamenlijk doel samenkomen en zichzelf organiseren, zijn tot veel meer in staat dan ze denken. Vrouwen veroverden hun recht om te stemmen. Werknemers dwongen hogere lonen en betere werkomstandigheden af. De wapenwedloop had zijn langste tijd gehad toen honderdduizenden mensen de straat opgingen om zich te verzetten tegen nieuwe kernwapens. 

 

Het Lowlander Project helpt Nederland sterke bewegingen te bouwen. Dit doen we op basis van de vijf stappen van community organizing:

 1. Verhalen vertellen: De sleutel tot succes is een sterke campagne. En de basisingrediënten hiervoor zitten in jouw persoonlijke verhaal: wat wil jij veranderen, waarom jij, waarom nu?
 2. Relaties bouwen: Sterke bewegingen hebben een sterke gemeenschap nodig. Door relaties met anderen zorgvuldig op te bouwen, zorg je dat je beweging groeit en sterker wordt.

 3. Structuur en leiderschap: Een sterke gemeenschap heeft een flexibel werkende structuur nodig waarin iedereen kan bijdragen en leiderschap kan ontwikkelen.

 4. Strategie & actie: Organizing is altijd gericht op het bereiken van maatschappelijke verandering (strategie) en het vergroten van het aantal mensen dat meedoet aan je plan om dit doel te bereiken (actie). 

 5. Vieren: De weg naar verandering kan lang duren. Door kleine overwinningen te vieren en te evalueren versterk je de groep en hou je mensen bij elkaar. Zo komt het doel dichterbij.

 • meer wil leren over bewegingsopbouw en het bijbehorende community organizing model.  

 • een campagne of project gaat starten waarin de kracht van mensen voor verandering centraal staat.   

 • overweegt de Lowlander Opleiding Leiderschap & bewegingsopbouw te volgen. Tijdens deze trainingsdag leer je de organizing stappen kennen, leer je meer over onze aanpak en ontdek je of de opleiding bij jou past.

Deze introdag is voor iedereen die:
Praktische informatie
 • Datum: nvt

 • Tijd: nvt

 • Locatie: Je kunt er zeker van zijn dat deze training op een inspirerende plek zal plaatsvinden. Eind mei wordt de locatie bekendgemaakt.

 • Werkwijze: Samen met trainers Sandra Ball en Job van den Assem werk je samen om jouw campagne vorm te geven. Je zit niet in een stoel de hele dag te luisteren, maar bent actief deelnemer, bedenker en campaigner! 

  • Tip: kom je met z'n tweeën, dan heb je meer kans om een succesvol plan te ontwikkelen en om organizing ook echt verder te brengen in jouw organisatie

 • Doelgroep: iedereen die zich wil verdiepen in bewegingsopbouw en de eerste stappen zet om te experimenteren met organizing.

 • Kosten: 200 euro per persoon. Schrijf je samen met iemand anders in? Dan kost de training 162,50 euro per persoon. Dit bedrag is inclusief een gezonde en lekkere lunch, locatie en btw.
  Ben je geen onderdeel van een organisatie of zijn de kosten niet haalbaar voor je? Neem dan contact met ons op via info@lowlanderproject.nl dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

 • Korting: Schrijf je je later in voor de opleiding Leiderschap & bewegingsopbouw? Dan halen we de kosten die je aan deze training kwijt bent van die inschrijving af.

Community organizing